26 mei 2013

Honingtomaten van Looije
"Beste tomaat van Nederland"

Een smaakjury bestaande uit culinair journalisten Felix Wilbrink (Telegraaf) en Karin Luiten (Trouw), en beste groenteman van Nederland Wim Landwaart (Landwaart Culinair) koos de tomaat uit negen koplopers op het gebied van innovatie en duurzaamheid. De Honingtomaat kozen zij uit als allerlekkerste. Ook het aanwezige publiek wees de Honingtomaat als favoriet aan. Dubbele winst dus, voor het bedrijf van Jos Looije.

NieuwVers, een organisatie die zich hard maakt om de oorspronkelijke voedingswaarde van producten zo goed mogelijk voor mensen beschikbaar te maken, is op zoek gegaan naar 'de Beste Tomaat van Nederland'. Voorafgaand aan deze verkiezing is er op het bekende online platform Foodlog veel discussie geweest om de randvoorwaarden voor de verkiezing zo goed mogelijk vast te stellen. Uiteindelijk vond op 22 mei de finale plaats waarin negen tomatentelers een plaats veroverd hadden. Deze stuk voor stuk innovatieve en vooruitstrevende tomatentelers streden tijdens de finale om de publieksprijs en de smaakjuryprijs.

De professionele smaakjury, bestaande uit culinair journalisten Felix Wilbrink (Telegraaf) en Karin Luiten (Koken met Karin), en beste groenteman van Nederland Wim Landwaart hebben alle negen tomaten geproefd om vervolgens hun stem uit te brengen. Ook het publiek, waartoe telers, marketeers, veredelaars en consumenten behoorden, heeft zijn stem mogen uitbrengen. Zowel de professionele smaakjury als het aanwezige publiek verkozen de Honingtomaten tot lekkerste en beste tomaat. "Sommigen noemen het een smaakexplosie, ik noem het een bommelding", aldus culinair journalist Felix Wilbrink. De Honingtomaten van Looije staken er volgens de jury met "kop en staart bovenuit".