• nieuws/dossiers
  • Startbijeenkomst demokwekerij gelijkspanning goed bezocht
04 nov 2015

Startbijeenkomst demokwekerij gelijkspanning goed bezocht

De startbijeenkomst DOE DC (demokwekerij gelijkspanning) op 2 november in Rijsenhout is goed bezocht (58 personen). De opeenvolgende inleidingen volgden een duidelijke lijn:

Harry Stokman, oprichter en eigenaar van Direct Current b.v. is net terug van een grote DC conferentie in India. Hij rapporteerde dat alle grote spelers in de internationale elektriciteitswereld focus hebben op de ontwikkeling van DC. Nederland wordt daarbij internationaal erkend als gidsland bij de DCficatie (let op dat woord want we gaan het nog veelvuldig tegenkomen!)

Dennis Medema van LTO Glaskracht NL zette de inspanningen en successen van de glastuinbouw op duurzaamheid uiteen. Hij wees op de sterke ontwikkeling van de energie efficiency index van 100 in 1990 naar 44 in 2013 per geteeld product. Het toenemende elektriciteitsverbruik door minder inzet van WKK en toename van groeibelichting biedt kansen voor verdere optimalisatie van belichtingstechnieken. Voor het programma Kas als Energiebron is de ontwikkeling van DC daar een belangrijk onderdeel van.

Arno Brouwer, R&D engineer bij ABB, (een grote ontwikkelaar van elektrische infrastructuur en apparatuur) gaf een toelichting op het verschil tussen gelijk- en wisselspanningen en toonde verschillende praktische opties waarlangs DC gebruik in bedrijven en woningen gecombineerd kan worden met bestaande AC voorzieningen. Immers: mensen willen best duurzaam maar geen gedoe. De techniek kan daar goed op inspelen.

Pavol Bauer, hoofd vakgroep DC systems, energy conversion and storage bij de TU Delft zette helder uiteen welke kansen er zijn rond DC en welke prioriteiten er in de onderzoekswereld aan gegeven wordt. Met name de aansluiting op hernieuwbare (zonne)energie zonder conversieverliezen is interessant. Dhr Bauer schetste ontwikkelingen in opslag van energie, aansluitingen van bedrijven en huishoudens en gaf een impressie van de ontwikkelingen in internationale infrastructuur die daar het gevolg van zullen zijn.

André Rotteveel van het projectteam DOE DC lichtte aan de hand van de verschillende modules toe welke partijen bij het project betrokken zijn en wat de verschillende taakvelden zijn. Hij wees op de website www.doedc.net die zojuist is gelanceerd en waar meer informatie over het project kan worden gevonden.

Wethouder John Nederstigt was blij te kunnen constateren dat de positie van de gemeente Haarlemmermeer als matchmaker en platform waar innovatieve partijen elkaar makkelijk kunnen vinden goed functioneert. Hij benadrukte dat het project temeer bijzonder is omdat de demokwekerij geen wetenschappelijke opstelling is maar een echt bedrijf waar door de ondernemer en samenwerkende partijen ook echt in geïnvesteerd wordt. Hij ziet in dit project de vijf D’s terug: DROMEN, DENKEN, DURVEN, DOEN en DOORZETTEN.

De start van het project werd formeel bekrachtigd door het overhandigen van een prachtige bos Bouvardia’s door ondernemer Jaap Vreeken aan de wethouder. Bij het overhandigen vertelde Jaap dat hij met gelijkspanning 30% goedkoper wil belichten en dat het de kwaliteit van de bloemen zeer ten goede komt. Verder leveren de besparingen in materiaal door eenvoudiger bekabeling en een beduidend mindere veroudering van de printplaten in de armaturen, zowel grote duurzaamheids- als economische voordelen op.